Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η μισθοδοσία της Εκκλησίας. 

Πρόσφατα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι θα πρέπει να πληρώνουν του ιερείς της εκκλησίας τους οι χριστιανοί με κάποιο είδος φόρου που θα επιβάλλεται μόνο στους χριστιανούς. Ε τι το ήθελε και το είπε, έγινε χαμός. Η πλάκα είναι ότι εκμεταλλεύθηκε το γεγονός η Νέα Δημοκρατία για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπώντας το γεγονός ότι και ο Στουρνάρας είχε δηλώσει το ίδιο προ 8μήνου. Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία και από τις δυο πλευρές. 

Ορισμένα επιχειρήματα από την πλευρά του κ. Κουράκη:
-       Όταν ήμουν στην Δανία (2002 και 2003), διαπίστωσα ότι αυτό που προτείνει ο κ. Κουράκης ισχύει εκεί. Όσοι Δανοί επιθυμούν, πληρώνουν κάποιον φόρο ο οποίος πηγαίνει για την λειτουργία της εκκλησίας. Εντυπωσιακό ε; Πιθανότατα όμως γίνεται στις πιο πολλές αν όχι σε όλες τις δυτικές χώρες.
-       Γιατί να πληρώνονται οι ιερείς της εκκλησίας από τα δικά μας λεφτά;
-       Γιατί να πληρώνονται οι ιερείς από όλους, όταν πάρα πολλοί από εμάς δεν πηγαίνουν στην εκκλησία ή δεν πιστεύουν καν.
-       Οι ιερείς (όχι όλοι αλλά η πλειοψηφία) όταν κάνουν μια λειτουργία (πχ ευχέλαιο, γάμο κλπ) αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η εκκλησία, παίρνουν χρήματα για την τέλεσή τους.

Ορισμένα επιχειρήματα από την πλευρά της εκκλησίας – το καλύτερο το κρατάω για το τέλος:
-       Κάποιος που δεν έχει παιδιά ούτε στο σχολείο, ούτε στο γυμνάσιο, ούτε πουθενά, γιατί να πληρώνει φόρους γι’ αυτά;
-       Κάποιος που είναι υγιέστατος γιατί να πληρώνει για νοσοκομεία και περίθαλψη;
-       Κάποιος που δεν θέλει τους νόμιμος ή παράνομους μετανάστες γιατί να πληρώνει έξοδα για περίθαλψη και επιδόματα;
-       Κάποιος που του δολοφόνησαν κάποιον συγγενή γιατί να πληρώνει για την φυλάκιση του δολοφόνου;
-       Αφού το θρήσκευμα είναι προσωπικό δεδομένο και έβγαλαν καινούριες ταυτότητες ακριβώς για να μην φαίνεται, τώρα θα μας ζητάνε να δηλώνουμε θρήσκευμα;
-       Όσοι δεν βλέπουν ποδόσφαιρο γιατί να πληρώνουν για το σβήσιμο των χρεών των ΠΑΕ; Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο…
-       Αυτός που δεν ψηφίζει ή που το κόμμα του δεν μπαίνει στην βουλή γιατί να πληρώνει τους 300;
-       Γιατί να παίρνουν όλοι άδειες και δώρα (πάνε αυτά) Χριστουγέννων, Πάσχα και λοιπών θρησκευτικών εορτών;
-       Επί Ανδρέα Παπανδρέου, το Ελληνικό κράτος ήρθε σε συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος, όπου και συμφωνήθηκε η παραχώρηση μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας (οι αναφορές μιλάνε για ποσοστά από 80-97%) στο κράτος, με αντάλλαγμα την υπαγωγή των κληρικών στην κρατική μισθοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: